Fromells historia

Fromells har blivit ett begrepp när man talar om mekanisk verkstadsindustri i Sundsvall. Det hela började med Edvin Eugen Fromell, född 15 april 1875 i Sala stad.

Edvin, som var smed, flyttade till från Stockholm till Sundsvall i december 1895. Efter anställning hos flera verkstadsföretag, bland andra Lindebergs Verkstäder (sedermera Sundsvall Förenade Verkstäder, numera Emhart Glass), så startade Edvin eget företag år 1900.

Till en början hade han lokaler på Skolhusallén 16. Verksamheten bestod av hovslageri, lås- och nyckelservice, brandkårsprodukter och vagntillverkning. År 1918 flyttade företaget till större lokaler på Köpmangatan 27.

Fromells utvecklade under 1900-talets första decennier flera produkter för brandkåren, bland annat avancerade teleskopstegar för brandbilar som såldes över hela landet.

Inte förrän 1932 köptes det första svetsaggregatet in till företaget. Nitning och vällning var de sammanfogningsmetoder som tidigare gällde.

Svetsade konstruktioner började under 60-talet alltmer att tränga undan gjutgodset, när det gällde tyngre produkter.

För att få en rationell hantering av allt tyngre detaljer beslutade Fromells att bygga en ny fastighet ute i Högomsområdet. Tomten köptes av Selångers kommun 1965 och den första hallen byggdes och togs i bruk hösten 1966. Då hade företaget cirka 35 anställda.

Efter ett antal svåra år på 70-talet och in på 80-talet rekonstruerades företaget 1983. 1989 var det dags att för nästa steg i företagets historia. Hall två byggdes och begreppet systemleverantör började formas. Fromells levererade på den tiden kompletta balningslinjer till Sunds Defibrator.

Den positiva utvecklingen fortsatte och hall två byggdes ut 1997, samtidigt som företaget investerade i tyngre maskiner.

Fromells hela verksamhet flyttade år 2003 till nya lokaler i Timrå, på Svetsarvägen 4. Investeringar i utrustning och maskinpark har fortsatt och bland de senaste förvärven är en 10,5 meters CNC-bäddfräs från Soraluce och en 3 meters från Correa.

Kontakta oss

Kontakta Fromells för kvalitetssäkrad kompetens och full flexibilitet.

Kontakt